17 Ocak 2010 Pazar

Abdulkerim Madum

AFGANİSTAN'DA TÜRK DİLİNDE RADYO HAKKI 1971 YILINDA, AFGANİSTAN TÜREK'LERİNİN LİDERİ ABDULKERİM MAHDUM TARAFINDAN ALINMIŞTIR

Afganistan'da Türk dilinde daryo yayını basın yayın, eğitim ve öğretim hakkı 1971 yılında alındı. Sayın Abdulkerim Mahdum'un önderliğinde konuyla ilgili çalışma başlatılarak gerekli kanuni prosedürler yerine getirilerek Afganistan Büyük Millet Meclisi üyelerine, yani milletvekillerinin imzasına açıldı.
Kuzey vilayetleri milletvekillerinin lideri konumunda bulunan Mahdum bey, yaptığı yoğun kulis çalışmaları sonucu, mevcut milletvekillerinin hemen hemen hepsinin imzasını almayı başarmıştır.
İmzası olmayan sadece Babrak Karmal (kendisinin mazeretini özrünü bildirir), bir diğer milletvekili de tedavi için yurt dışında olduğu için imzaları yoktu. Bu durumda Meclis Başkanı oylamayı dahi gerek görmeden 1971 yılında öneri kabul edilerek Türk dilinde (Türkmen, Kırgız, Kazak ve Özbek) dilinde ilk yayına başlamıştır.
Abdulkerim Mahdum, Radyo yayının başlaması için yapılan oylamada mecliste yaptığı konuşmasında aynı zamanda Türklerin yoğun olarak yaşadığı Cevizcan vilayetinde tberkloz (Verem) hastalığını yoğun olarak görüldüğü için bir adet Sanatoryum hastahanesinin yapılması ve Ziraat Lisesinin açılmasını da önermiştir.

Sizi Afgan Türk'lerinin Lideri Abdulkerim Mahdum'un Afganistan parlementosunda 1971 yılında radyo hakkının verilmesi ile ilgili yaptığı konuşmasını dikkatinize sunuyorum.