20 Mart 2013 Çarşamba

TÜRK ALEMİNİN BİNLERCE YIL KUTLADIĞI
MİLLİ  ''NEVRUZ BAYRAMINIZ'' KUTLU OLSUN

Türkmenler, yeni yılın ilk gününe Novruz adını verirler. Novruz’dan beş altı gün önce, her Türkmen ailesi temizlik yapmaya başlar.
Novruz için Türkmen çöreği, Türkmen petiri, külce, yağlı börek, yağli çörek, boğursak, Türkmen palvyi hazırlanır. Ne kadar çok yiyecek hazırlanırsa, yeni yılın o denli iyi geçeceğine inanılır.
Semeni, Novruz’un özel yiyeceğidir. Birkaç aile birleşip büyük bir kazanda buğday özüne, un, su ve şeker ekleyerek hazırlarlar. Bir gün önceden pişirilmeye başlanan semeni, 21 Mart sabahı etkinliğe iştirak eden tüm katılımcılara ikram edilir.
Yada evlerde günün ilk dakikalarında ikram edilir.
Bir de Nevruzdan bir gün öncesinden kaynar suya yatırılmış kuru meyve ve hoşafı yapılır ve Sabah il yenen gıra buüzüm ve kaysı hoşafı olur. Hatta tüm kaplan su ile doldurularak konur ki yılın ilk günü tüm kaplar dolu olması bereketli olması dikket edilir. Bu gelen de yılın ilk gününde taze meyve yenerek başlanması o yılın bereketinin artacağına ve bolluk ve bereketli bir yıl olarak geçirileceğine inanılır.
Nevruz Bayramı Türk cumhuriyetleri, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan'da bir günlük resmi tatil olarak kutlanırken, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bayram ektinlikleri ile kutlanmaktadır.
(Derleyen: Osman Mahdum)




19 Mart 2013 Salı

NOVRUZ BAYRAMY

SAĞBOL GARINDAŞ
Bayramımı bayram bilip, bize el uzadan Türkmenistan halkına minnetdarlık bildiryeris. Allah yalkasın, dar günlerymyzde bize yetişen her garındaşımıza sağbolsun aydyeris. Gurban bayramında Türkiye'den gelip gurban kesip et paylanlara, dar günlerimizde, başımızın ağradıği günlerde münlerce adami pul alman sağlık barlağından geçiren, muht derman beren millete sağ bolsun aydyerin.
Elbet biz Owgan halki hem ebedi uruş bilen galmars. Elbet biz hem öz ayağımızda durar, toyumuz toy yali bayramımız bayram yali bolar.
Daşari yurda yaşayen ildeşlerimiz bilen bilelikde bir ara gelip bayramlaşarıs. Sağ bolsun Türkmenistan bizi yatlap bayramlık sovgat iyberipdir. Allah yalkasın.
İnşallah Hamiyap'da Garkın'da Amuderya'nın toprak opgunu bilen göreş beren Türkmen garındaşlarıni hem yatlarlar. Umid edyeris ol yerdeki Türkmen garındaşların hem dadına yeterler.
Yene bir gezek Türkmenistan dövlet işgerleri ve Türkmen halkına sağbolsun aydyeris.
(Tayyarlan: Osman Mahdum)

18 Mart 2013 Pazartesi


ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZİ
RAHMETLE YAD EDERİZ



BİR YOLCUYA

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek, Anadolu'nda
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmet'in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed'in düşmanı boğduğu sele
Mübarek kanının akıttığı yerdir.

Düşün ki, haşr olan kan, kemik eti
Yaptığı bu tümsek, amansız çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
 Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

Necmettin Halil ONAN