TÜRKMEN
ÇÖREK
(TÜRKMEN EKMEK)
Öncelikle
Türkmenler sofradaki ekmeğe büyük saygı duyar. Ekmeğin büyük bir nimet olarak
gördüğü Türkmen sofranın tacı olarak bakılmakta ve o denli saygı
gösterilmektedir. Türkmen sofrası serilir serilmez ilk önce mutlaka sıcak ekmek
konur. Hatta sofranın içine dolayarak getirilir.
Bir misafir
geldiği zaman veya ilk ikram edildiği zaman mutlaka tuz ve ekmek tadımlık bir
şekilde ikram edilir. Bu gelenek atalarımızdan gelen bir milli ananedir. Ancak
şimdiki kuşak nesilleri buna çok dikkat etmezler.
Gelelim
şimdi ekmeğimizin yapılışına, önce un seçeceksin. Unu daha sonra eleyeceksin.
35/40 derece ılık su hazırlanacak. Hamur hazırlayacağımız büyük leğene, çanak
veya büyük bir camda hazırlanan ılık suya bir miktar tuz atılması gerekiyor. Yapacağımız
ekmeğe göre un ve hamur mayasının atılması gerekiyor. Güçlü bir bilekle
yoğurulan hamur, belli bir kıvama geldikten sonra biraz ılık bir yerde 1,5 veya
2 saat muhafıza edilmesi gerekiyor.

Önceden
hazırlanan tandır ekmek için kıvama gelene kadar yakılır. Tandırın içi kırmızı
bir kıvam aldığı zaman ekmek yapmaya hazır olduğu görülür.
Tandırın
ateşi biraz korların ve hararetinin düşmesi sağlanır. Harareti kıvama geldiği
zaman, yapacağımız ekmeğin arkası tutmaması için tandırın iç yüzeyine biraz
tuzlu su ile serpilir. Hazırlanan ekmek hamurları ve çörek hamurları sırası ile
ustalıkla tandıra yapılır.

Ekmekler
piştikten sonra ekmeğin arka kısmına bıçakla sürtülerek tandırdan kalan taş
toprak kırıntılarından temizlerin.
Ekmek biraz
soğuduktan sonra deste yapılarak muhafıza edeceğimiz saçağa dolar koyarız.
Ekmeğin muhafıza edileceği yer de serin ve nem almayan bir yerde muhafıza
edilmesi gerekiyor.
Ayrıca Türkmen ekmekleri arasında Petir Nan, Etli Nan, Gatlama ve Çörek şeklinde de yapılmaktadır.
(Derleyen:M.Osman Mahdum)