23 Haziran 2021 Çarşamba

 

AFGANİSTAN'DA EN GENÇ MİLLETVEKİLİ SEÇİLİR


Türk asıllı Abdulkerim Mahdum 1968 yılında Afgan parlamentosuna giren ve Afgan parlamento tarihine en genç milletvekili olarak girecektir.

Cevizcan Milletvekilliği için adaylığını halkın ısrarı sonucu kabul eden Abdulkerim Mahdum 26 yaşında Cevizcan Milletvekili seçilir. (1968)

Afgan parlamentosuna giren Türk asıllı Mahdum 26 yaşında ve Afganistan tarihinde de en genç milletvekili olarak meclis koltuklarına oturur.

Başta Afgan milletvekilleri tarafından yadırgansa da kendisini yıllar sonra kanıtlayacaktır.

Abdulkerim Mahdum bu olayı şöyle anlatacaktır;

“İlk önce beni hiç kabul etmediler. Çünkü en genç ve Türk asıllı bir milletvekili idim.  Adeta beni bir bebek muamelesi ile hor görmeye başladılar. Bende Afgan anayasasını okudum. Meclise girdiğimden buyana anayasayı adeta ezberledim.

Mecliste her konuşmayı en ince ayrıntılarına kadar inceler ve anayasaya aykırı olan bir yeri olursa hemen itiraz eder ve karar veya konuşmalara da müdahale ederdim. Bu vaziyet öyle bir hale dönüştü ki hangi bir milletvekili veya Bakan konuşma yaparsa ben elimi kaldırarak itiraz eder, konuşmalarını düzelttirirdim. 

Artık tüm milletvekilleri anlamıştı benim her konuda anayasaya uygun itiraz edeceğimi ve alınacak kararları düzenlettireceğimi. Bundan dolayı yıllar sonra mecliste bir karar alınacaksa Mahdum bir göz atsın o kabul ederse bizde onaylayalım derlerdi.  

Hatta çıkarılacak yasadır veya Anayasaya eklenecek bir madde dahi olsa bana gelir sormaya başladılar. Mecliste Anayasa ile ilgili bir şeydir bir madde olursa benim üzerime verdiler, öyle duruma getirmiştim” diyerek anlatacaktır.

Mahdum “Aşağıladıkları genç gördükleri milletvekili şimdi kendilerine akıl verecek duruma gelmişlerdi” der.

-HİZMETTE BOY FARKI GÖZETMEDİ

Mahdum, Milletvekilliği döneminde boy farkı gözetmeksizin tüm Türk milletine eksiksiz hizmet vermeye çalıştı.

İki dönem parlamentoda milletvekilliği yapan Abdulkerim Mahdum, Türk halkına en belirgin hizmetlerden biri Türklerin bulunduğu bölgelerdeki okullarda Türk dilinde eğitim verilmesini sağladı. İkinci olarak, Afgan Radyosunda Türkmen ve Özbek dillerinde ikişer saat yayın hakkı alması olmuştur. (1971)

Abdulkerim Mahrum bu hakkı aldıkları gün yani resmiyete kavuşturduğu gün ise Erkin Türkistan Parti isminde bir parti kuracaktır.

(Derleyen: Muhammet Osman Mahdum)