22 Haziran 2022 Çarşamba

 DIK BOLMASIN 


Sayasında otar veli

Yaprak senden dık bolmasın

Govi tayyarlan mezara

Toprak senden dık bolmasın

 

Bul Karakoç Hocamızdan

Ilhamıny dık etme sen

Gövün coşup aydan sözüm

Hocamızy dık etmesin

 


Az ye, az iç, çık sefere

Berme kalbıny kefere

Pusulan bolsun besmele

Yollar senden dık bolmasın

 

Zulmedene aman berme

Toprağına göz dikene

Namart içre korky salsın

Gılıç senden dık bolmasın

 

Hak yolunda sapar eyle

Garibanın umidy bol

Vatanına sevdaly bol

Atan senden dık bolmasın

 


Berdiğine haram gatma

Hizmet eyle gönlün kırma

Cay mekanın yumşak eyle

İnen senden dık bolmasın

 

Kadir Mevla’mın yolunda

İbadet hem Takvalıkta

Kesme her daim sen eyle

Resul senden dık bolmasın.

 

Muhammet Osman Mahdum

13.06.2022

 YÖRME ŞÖHLAT

Yörme yemeğinin hazırlanması için gerekli olan malzemeler şunlardır:

Yaklaşık bir kilogramı bulacak koyun ya da keçi ciğer bağırı.  Yani karaciğer akciğer ve kalbinden oluşan ciğer takımı olacak. Bir koyun, ya da keçinin iç yağı. İki baş soğan ve isteğe göre karabiber ve tuz gerekiyor.

Yörme, Türkmenlerin Ersari boyunun en meşhur yemeklerinden biridir. Yörme’ye aynı zamanda (Şöhlat) adını da vermektedirler. Yörme yemeğinin yapılması için yeni koyun veya keçinin iç yağının yırtmadan alınması gerekiyor.

Daha sonra karaciğeri, akciğeri ve kalbi alınarak güzelce temizlendikten sonra doğranacak. Alınan koyun veya keçinin bu organları temizlendikten sonra kıyma kıvamına gelene kadar elle minik minik doğranacak. Daha sonra soğan da aynı şekilde doğranarak içine katılacak üzerine karabiber ve tuz da ilave edilerek iyice karıştırılacak.

Ilık suda muhafaza edilen İç yağ perdesi içine yaklaşık 100-150 gram yukarda hazırlanan iç malzemeleri yerleşecek şekilde kesilecek.

Kesilen iç perde yağımıza hazırladığımız harçtan 100-150 gram olacak şekilde yerleştirerek, etrafı iç yağı ile dolanacak veya ince iplik ile adeta bir ameliyat yapan doktorun dikişlerini atması edasıyla dikilecek. Yani Türkmence ibaresi ile ‘’Yörmemeli’’ zaten yemeğin ismi de böyle çıktığı tahmin edilmektedir. Yörmemek dikmek.

Şimdi yapılacaklar sadece böyle bitmiyor. Yaptığımız yörme harcımıza göre ve iç yağı perdesine göre beş altı adet veya dört beş adet bulmaktadır. Aynı sucuk görünümü alan yörmemizi et haşlama çorbasının yanına dağılmayacak şekilde itina ile koyulur ve öylece pişmesi beklenir.

Yörme haşlama ile birlikte piştikten sonra yine dağılmaması için itina ile alınarak ayrı bir kaba konulur. Yörmenin biraz soğuması beklenir. Haşlama çorba ise kaynamaya devam eder. Belli bir miktardan sonra yörme çorba ile de ikram edilir. Buzdolabında bekletilerek ertesi sabah kahvaltıda da tüketilebilir.        

Türkmenler en çok yörmenin biraz soğuk olarak tüketilmesini çok seviyorlar.

(Derleyen: M.Osman Mahdum)