YÖRME ŞÖHLAT
Yörme
yemeğinin hazırlanması için gerekli olan malzemeler şunlardır:
Yaklaşık bir
kilogramı bulacak koyun ya da keçi ciğer bağırı. Yani karaciğer akciğer ve kalbinden oluşan
ciğer takımı olacak. Bir koyun, ya da keçinin iç yağı. İki baş soğan ve isteğe
göre karabiber ve tuz gerekiyor.
Yörme,
Türkmenlerin Ersari boyunun en meşhur yemeklerinden biridir. Yörme’ye aynı
zamanda (Şöhlat) adını da vermektedirler. Yörme yemeğinin yapılması için yeni
koyun veya keçinin iç yağının yırtmadan alınması gerekiyor.
Daha sonra
karaciğeri, akciğeri ve kalbi alınarak güzelce temizlendikten sonra doğranacak.
Alınan koyun veya keçinin bu organları temizlendikten sonra kıyma kıvamına
gelene kadar elle minik minik doğranacak. Daha sonra soğan da aynı şekilde
doğranarak içine katılacak üzerine karabiber ve tuz da ilave edilerek iyice
karıştırılacak.
Ilık suda
muhafaza edilen İç yağ perdesi içine yaklaşık 100-150 gram yukarda hazırlanan
iç malzemeleri yerleşecek şekilde kesilecek.
Kesilen iç
perde yağımıza hazırladığımız harçtan 100-150 gram olacak şekilde
yerleştirerek, etrafı iç yağı ile dolanacak veya ince iplik ile adeta bir ameliyat
yapan doktorun dikişlerini atması edasıyla dikilecek. Yani Türkmence ibaresi
ile ‘’Yörmemeli’’ zaten yemeğin ismi de böyle çıktığı tahmin edilmektedir. Yörmemek
dikmek.
Şimdi
yapılacaklar sadece böyle bitmiyor. Yaptığımız yörme harcımıza göre ve iç yağı
perdesine göre beş altı adet veya dört beş adet bulmaktadır. Aynı sucuk
görünümü alan yörmemizi et haşlama çorbasının yanına dağılmayacak şekilde itina
ile koyulur ve öylece pişmesi beklenir.
Yörme
haşlama ile birlikte piştikten sonra yine dağılmaması için itina ile alınarak
ayrı bir kaba konulur. Yörmenin biraz soğuması beklenir. Haşlama çorba ise
kaynamaya devam eder. Belli bir miktardan sonra yörme çorba ile de ikram
edilir. Buzdolabında bekletilerek ertesi sabah kahvaltıda da
tüketilebilir.
Türkmenler
en çok yörmenin biraz soğuk olarak tüketilmesini çok seviyorlar.
(Derleyen: M.Osman Mahdum)