25 Aralık 2010 Cumartesi


TALİKAN'A YAZIK OLDU

Bir hadis
"Talikan'a (Afganistan'a) yazık oldu. Şüphesiz Allah Teala'nın orada altın ve gümüş olmayan hazineleri vardır. Orada Allah'ı hakkıyla bilen insanlar vardır. Onlar ahir zaman Mehdi'sinin yardımcılarıdır."(Kitab-ül Burhan Fi Alameti-il Mehdiyy-il Ahir Zaman, s. 59)''
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hz. Mehdi (a.s.)‘ın ortaya çıkışının alametlerini çok detaylı şekilde haber vermiştir. Efendimiz (s.a.v.)‘in haber verdiği bu alametlerin yüzden fazlası Hicri 1400 itibariyle, teker teker gerçekleşti.
Resulullah (s.a.v.)‘in Hz. Mehdi (a.s.)‘ın çıkış alameti olarak bildirdiği olaylardan birisi de Afganistan’ın işgalidir. Bilindiği üzere Hicri 1400’ün tam başında, 1979’da Afganistan Rus orduları tarafından işgal edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.)‘in bu gelişmeyi haber verirken bildirdiği önemli bilgilerden biri de “Afganistan’da altın ve gümüş olmayan, madeni hazineler bulunduğu”dur.
Nitekim son yapılan araştırmalar, Afganistan’da toplam değeri 1 trilyon doları bulan maden rezervi olduğunu ortaya koymuştur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)‘in bundan 1400 sene önce haber verdiği bu bilginin günümüzde ortaya çıkışı, mübarek Peygamberimiz (s.a.v.)‘in Allah’ın lütufuyla gösterdiği mucizelerinden biridir.

Talikan’a (AFGANİSTAN‘A) yazık oldu.
Peygamberimiz (s.a.v.) diyor; “Yazık oldu Talikan’a, orada zengin madenler vardı” diyor. “Zengin hazineler vardı yer altında” diyor, aynısı bak. “Orada Allah’ı hakkıyla bilen insanlar vardır. Onlar Ahir zaman Mehdisinin yardımcılarıdır.” (Kitab-ül Burhan Fi Alemeti-il Mehdiyy-ill Ahir Zaman, s. 59). Demek ki Afganistan’daki delikanlı yiğitler, hepsi Mehdi (a.s.)’ın yakın talebeleri olacaklar inşallah.

-1 TRİLYON DEĞERİNDE MADEN
New York Times Gazetesi, Afganistan’da değeri 1 trilyon doları bulan bakır, demir, kobalt, altın gibi madenler keşfedildiğini yazdı.
New York Time Gazetesi Haziran 2010 da yayınladığı bir haberde ABD'li hükümet görevlilerinin verdiği bilgiye göre, bölgede zengin bakır, demir, kobalt, altın gibi madenleri bulundu. ABD yetkililerine göre yeni bulununa rezervler ile Afganistan madencilik yönünde dünya üzerinde söz sahibi olacak. New York Times, Amerikalı yetkililerin bulunan maden rezervlerinin Afgan ekonomisini ve Afganistan’daki savaşı tamamen değiştirebileceğini söylediğini yazdı.
Gazete, bir Pentagon notlarında Afganistan’dan "Lityumun Suudi Arabistanı" şeklinde bir benzeteme yapıldığına dikkat çekti. Lityum, pil üretiminden laptop ve Blackberry üretimine kadar kullanılmasıyla yeni teknolojinin en kritik madenlerinden biri. Afganistan’ın sadece Gazni vilayetindeki lityum yatağının şu an dünyanın en büyük lityum kaynağı olan Bolivya’nın yatakları kadar zengin olduğu belirtiliyor.
NY Times’a yer alan haberde maden yatakları Pentagon yetkilileri ve Amerikalı jeolistlerden oluşan dar bir ekibin çalışmalarıyla bulundu. Amerikalılar, bulunan madenler konusunda Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’yi de yakın zaman önce bilgilendirdi.
Afganistan’daki birliklerden sorumlu ABD Merkezi Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraus ise, Afganistan’ın maden potansiyelini ‘hayret verici’ olarak nitelendirdi.
ÇİN'İN GÖZÜ MADENDE
Afganistan'da bulunan potansiyeli henüz tam olarak belirlenmemiş rezervler Çin'in de ağzını sulandırmaya başladı. Afganistan’ın maden cenneti olduğunu bulan Amerikalıların en büyük korkusu ise, büyük kaynak açlığı çeken Çin. ABD, Çin’in bu büyük maden kaynağı için Afganistan’a çökmesinden korkuyor. Çin, kaynak bölgesindeki bakır madenlerinin işletme ihalesini kazanmıştı. Ancak daha fazlasını istiyor.
Konuya dair bir başka endişe ise Afganistan'ın güçlü bir endüstriye sahip olmayışı. Bölgede araştırma yapan uzmanlar çevresel korumaya dair öncesinden bir çalışma olmamasını tehdit unsuru olarak görüyorlar ve bölgede sosyal ve ekonomik gelişmeleri ne kadar destekleyeceği konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
(Ajanslardan)
(Hazırlayan: Osman mahdum)