17 Mayıs 2013 Cuma

TARİHİ EMİNÖNÜ'NÜN NOSTALJİ BALIKÇILARI

Eminönü ilçesinde bulunan balıkçıların tekne üzerinde sattığı  balıkları tadan biri, İstanbul'u hayal ettiği zaman ilk aklına gelen lezzetli ekmek arası balık olur. 
Arkadaşlarla birlikte ekmek arası balık zevkinin zirvesine varıldığı Tarihi Eminönü ilçesinin kuzeyden Haliç, güneyden Marmara denizi, doğusunda  İstanbul Boğazı, batıda ise Fatih ilçesi bulunuyor.
Adeta bir gelin gibi süslenmiş Eminönü camisi manzarasını yanına alarak çektiğini ziyafetin tadına hiç bir yerde varamassın.
Osmanlı döneminde Deniz Gümrüğü ve Gümrük Eminliği'nin burada bulunması sebebiyle Eminönü adını alan ilçe, Fatih İlçesiyle birlikte cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul'un merkezi ilçesi olmuştur.
Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde cazibesinden hiçbir şey kaybetmeyen ilçe, sınırları içinde çok önemli tarihi ve turistik eser barındırır.


Sadece ülkemizde değil dünyada da eşine az rastlanan bu eserlerden bazıları şunlardır:
Sultanahmet ve Beyazıt Meydanları, Dikilitaş, Burmalı ve Örmeli Sütun, Çemberlitaş, Aya İrini Kilisesi, Yerebatan Sarayı, Topkapı Sarayı, Süleymaniye, Sultanahmet, Ayasofya, Küçük Ayasofya, Beyazıt, Şehzade, Yeni (Valide), Nuruosmaniye, Laleli Camii gibi camiler, Mısır Çarşısı, Kapalıçarşı, Gülhane Parkı, İstanbul Üniversitesi...







14 Mayıs 2013 Salı


AMANULLAH DALİY


5 Mayıs 2013'te dünyanın en güzel kenti İstanbul'da Afganistan Türkmen Öğrenciler Birliği tarafından düzenlenen ''Dünden bugüne Afganistan Türkmenleri ve Yeni Nesil'' adlı panele Afganistan Türkmenleri arasında yeni yetişen pop sanatçısı Amanullah Deli'de konser verdi.
Afganistan'ın kuzeyi Anthoy vilayeti Gorgan ilçesinde dünyaya gelen Amanullah Daliy, Türkiye'ye ilk defa geldiğini, burada bulunan Türkmen soydaşları ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ''İldeşlerimin mutlu ve huzur içerisinde yaşadıklarını gördüğüm için çok mutluyum'' dedi.
Rus Afgan savaşı nedeniyle tam olarak eğitim alamayan Daliy, genç yaşta olmasına rağmen, Türkmen halkı için nasıl bir hizmet edebilirim aşkıyla büyüdüğünü, öğrencilerin böyle bir etkinliğine katılarak neşeli dakikalar geçirmesinden dolayı çok mutlu olduğunu bildirdi.
Afganistan'da kendisini müziğe vererek, mahalle ve kasabalarda tüm düğün ve toplantılarda şarkı söylediğini ifade eden Amanullah, Türkiye'de kaldığı zaman içerisinde buradaki soydaşlarının düğünlerine de gideceğini oralarda konserler vereceğini bildirdi.
Afgan Türkmenleri arasında ilk pop müziğini yaratan Amanullah Daliy, on yıla yakın eski tarz müzikler seslendirdi. Son altı yedi yıldır pop müziklerle, halkın yaşantısını konu alan müzikler seslendirmeye çalışan Amanullah Daliy'nin seslendirdiği müzikler hen ne kadar hoş karşılanmasa da daha sonralara halk arasında beğeni kazanmaya başladı.
Kendisinin anlattığına göre, düğünlerde ilk defa pop müzik seslendirdiği sıralar da -''eh deli oğlan'' işte diyerek başlandığını, daha sonra lakabının Amanullah Deli olarak kaldığını kaydetti.
Öğrencilerin düzenlediği panele Türkmen sanatçısı Sıdika Kurayşi'da katılarak konsen verdi.