4 Ocak 2022 Salı

 

SARDAHBANT BARAJI MAHKEMESİ

(Abdulkerim Mahdum siyah takım elbiseli soldan ikinci)

Afgan diyarının güney bölgesi yani Hindukuş ve Pamir dağlarının bulunduğu topraklar baraj yapımına da çok elverişlidir. Buralar yabancı ülkelerinde sulama ve hidrolik santral barajları yapımı için iştahlarını kabartmaktadır.

Serdahbant Barajının yapımını Ruslar yani o dönemin tabiri ile Sovyetler Birliği üslenmiştir. Bu barajın kurulmasından sonra türbinlerden bazılarının arızalandığı görülmektedir.

Bu arızanın çok çabuk bir şekilde patlak vermesi iki ülke arasında büyük bir krize de neden olmuştu.

Afgan Kralı Zehir Şah, bu baraj probleminin bir an önce çözülmesi için  Afgan parlementosunda dikkat çeken ve göz dolduran Abdulkerim Mahdum beyi görevlendirir. 

Abdulkerim Mahdum bey bu barajın mahkemesine bakar ve Ruslara yaptıkları barajın arızalandığını ve bozulan türbinlerin değiştirilmesi için uluslararası mahkemeye verecektir.

Mahkemeyi kazanan Abdulkerim Mahdum, Rusları barajın türbinlerinin yeniden yerleştirilmesini ve garanti verdikleri için de yenilemeye mecbur bırakmıştır.

Bu konuda türbinlerin arasından geçen elmasların dönen türbinleri etkilediğini ve arıza verdiğini, Rusların da su analizi yapmadan ya da yanlış analiz yaparak yanlış türbin yerleştirdiklerini anlatacaktır.

Mahkemeye vererek türbinlerin tümünün yenisi ile değiştirdiğini anlatır.

(Derleyen: M. Osman Mahdum)