23 Eylül 2020 Çarşamba

 

ORTA ASYA'DA BİR TURAN LİDERİ


Afganistan Türkleri'nin Lideri Abdulkerim Mahdum beyin ebediyete intikalinin birinci yılı anısına yayımlanan Orta Asya'da Bir Turan Lideri kitabı Kitap Arası yayınevi tarafından satışa çıkarılmıştır. 

Hayatı boyunca çok zorluklarla mücadele eden Abdulkerim Mahdum, kendi nefsi için hiç bir zaman eziyet çekmedi. Çok maddi sıkıntılar yaşadığı gibi eli açık gönlü zengin bir kişiliği vardı.  

Afganistan’da yani Türkistan bölgesinde yaşayan Türklerin hakkını savunurken de her daim Türk milletinin çıkarı ve onların hayrını gözeterek amellerde bulundu. Karşısına süper bir gücü almasına rağmen, hiçbir zaman düşman bildiği devlet ya da hükümet veya şahsiyetle masada oturmamıştır.

Onu ideolojisinden hiçbir zaman taviz vermeyen bir kişi olarak anacağız. Elinizdeki bu kitabı da ebediyete intikalinin birinci yıl dönümü anısına yayınlamıştır.  

O hayatı boyunca halkın çıkarı için çalıştı. O vatanını işgalci güçlere karşı parti kurarak mücahitleri örgütledi ve cihat etti. O her daim halkının hakkını savundu. O halkı için çok eziyet çekti. O sığındıkları bir ülkede Türk halkı için radyo hakkı elde etti. O Afgan okullarında Türklerin olduğu bölgelerde Türk dilinde eğitim hakkını aldı. 

O hiç bir zaman unvan peşinde koşmadı. Ona halkı unvan verdi. O halkının Hacı ağasıydı. O halkının Vekilsahibiydi. O halkının Mağsımağasıydı. O halkının ak sakalı Yuşulusuydu. O halkının Mahdum beyiydi. O halkının Halipababasıydı. O küçük çocukların Hacıbabasıydı. O evlatlarının Atasıydı. Yeğenlerinin Hacıdedesiydi. Onu her daim rahmetle ve minnetle anacağız. Mekanı cennet olsun, ruhun şad olsun atam. 

M. Osman Mahdum