21 Ocak 2012 Cumartesi

AMUDERYA NEHİRİ TAŞTI, GARKIN

VE HAMİYAP'TA YÜZE YAKIN EVİ YUTTU

Afganistan'ın küzeyinde bulunan Amuderya nehiri taşarak sınır kasabalarından Hamiyap ve Garkın'da yüze yakın ev ve yüz hektarlık araziyi yuttu.
Alınan bilgiye göre, Afganistan'ın küzey vilayetlerinden geçen ve Özbekistan ile Türkmenistan topraklarını besleyen Amuderya nehiri, son iki yıldır taşarak arazi erozyonuna neden oluyor ve etrafındaki kasabaların evleri ve arazilerine büyük zararlar veriyor.
Yoğun olarak Türkmenlerin yaşadığı Cevizcan vilayetine bağlı Hamiyap ve Garkın kasabalarının kıyısından geçen Amudarya nehiri, bu kasabalarda yaşayan insanların ev ve arazilerini erozyon sonucu daha fazla yutmaya başladı.
Garkın'dan bir yetkili, Amuderya nehirinin bu sene içerisinde Garkın ve Hamiyap'ta yüze yakın ev, yüzlerce hektarlık araziyi yuttuğunu ve burada yaşayan halkın mağdur kaldığını belirtti.
Amuderya nehirinin bölgede yaşayan halkın evlerini ve arazilerini yuttuğunu ifade eden yetkili, ''Afgan devleti elinden geldiğince yardım yapıyor. Ancak az bir şeyle bu durum halledilecek gibi değil. Artık bu yerden taşınmaya başlayanlar var. Açık bir alanda çadır kurarak oturanlar, yada akrabalarının yanına taşınanlar oldu. İnsanlar çok mağdur durumda'' diye konuştu.
Bölge halkı Afgan hükümeti yanı sıra akraba ülkeleri Türkiye ve Türkmenistan'dan yardım bekliyor. (ajanslar)