9 Eylül 2021 Perşembe

 

TOKLİ TAMDIRLAMASI (KUZU ETLİ TAMDIRLAMA)


 

Hazırlanması için gereken malzemeler; taze kesilmiş bir adet bütünlüğüne kuzu eti. 2-3 kilogram soğan, 2-3 top sarımsak, yarım kilo havuç. Soğan, karabiber, taze kekik,  çam yaprağı ve tuz gerekiyor.

Taze kesilmiş kuzu etimizi dört eşit parçaya ayıracağız.  Tam etli kısmı büyük büyük dilerek içine sıvı girecek şekilde keseceğiz. Etimizin üzerine ince doğradığımız taze kekik ve cam yaprakları ve baharatları iyice karıştırarak etin etrafına iyice süreceğiz.  Karışımı iyice ete sürdükten sonra karabiber ve tuz da ilave ederek etimizi bir süre beklemeye alacağız.    

Ayrı bir kazanın içine domates soğan ve patatesi doğrayarak içine atacağız.

Türkmen ekmeğinin pişirildiği tandırın ateşinin harareti biraz düştükten sonra karışımı hazırlanan kazanı ateşin üzerine yerleştireceğiz.

Daha sonra tandırın ağzına kalın bir demin ile önceden hazırladığımız eti asmaya başlayacağız. Etin suyu alttaki domates soğan havuç ve patatesten olan karışımın üzerine gelecek şekilde etimizi asacağız.   

Etimizi astıktan sonra, tandırın üzeri de güzelce kapatılacak. Hiçbir yerinden buhar dahi çıkmayacak şekilde temiz bir çamur ile kapatılacak. Yaklaşık 75-90 dakika kapalı tutulan tandırımızın eti de nar gibi kızarır ve pişecektir.

Etimizi almak için üzerini kapattığımız tandırın kapağını itina ile alacağız etemeze dağıtmadan bir tabağa alacağız. Etin suyu ve yağının biriktiği soğan havuç domates karışımının üzerine akan et suyu da çorba kıvamında olacaktır.

Çorba kıvamındaki et suyumuzu da alarak servis edeceğimiz tabaklara etlerle birlikte sunum yapabiliriz.

Ayrıca ete bir başka tabaklarda da verebiliriz. Sunumda birde sıcak Türkmen ekmeği ile ikram edilmesi tavsiye edilir.

Keçi etinden yapılan Ovlak tandırı da yapılar. Bu da aynı şekilde yapılmaktadır. Sadece adı ovlak tandırlaması olur.

(Derleyen: M. Osman Mahdum)