TOKLİ TAMDIRLAMASI
(KUZU ETLİ TAMDIRLAMA)
Hazırlanması için
gereken malzemeler; taze kesilmiş bir adet bütünlüğüne kuzu eti. 2-3 kilogram
soğan, 2-3 top sarımsak, yarım kilo havuç. Soğan, karabiber, taze kekik, çam yaprağı ve tuz gerekiyor.
Taze kesilmiş kuzu
etimizi dört eşit parçaya ayıracağız.
Tam etli kısmı büyük büyük dilerek içine sıvı girecek şekilde keseceğiz.
Etimizin üzerine ince doğradığımız taze kekik ve cam yaprakları ve baharatları
iyice karıştırarak etin etrafına iyice süreceğiz. Karışımı iyice ete sürdükten sonra karabiber
ve tuz da ilave ederek etimizi bir süre beklemeye alacağız.
Ayrı bir kazanın içine
domates soğan ve patatesi doğrayarak içine atacağız.
Türkmen ekmeğinin
pişirildiği tandırın ateşinin harareti biraz düştükten sonra karışımı
hazırlanan kazanı ateşin üzerine yerleştireceğiz.
Daha sonra tandırın
ağzına kalın bir demin ile önceden hazırladığımız eti asmaya başlayacağız. Etin
suyu alttaki domates soğan havuç ve patatesten olan karışımın üzerine gelecek
şekilde etimizi asacağız.
Etimizi astıktan
sonra, tandırın üzeri de güzelce kapatılacak. Hiçbir yerinden buhar dahi
çıkmayacak şekilde temiz bir çamur ile kapatılacak. Yaklaşık 75-90 dakika
kapalı tutulan tandırımızın eti de nar gibi kızarır ve pişecektir.
Etimizi almak için
üzerini kapattığımız tandırın kapağını itina ile alacağız etemeze dağıtmadan
bir tabağa alacağız. Etin suyu ve yağının biriktiği soğan havuç domates
karışımının üzerine akan et suyu da çorba kıvamında olacaktır.
Çorba kıvamındaki et
suyumuzu da alarak servis edeceğimiz tabaklara etlerle birlikte sunum
yapabiliriz.
Ayrıca ete bir başka
tabaklarda da verebiliriz. Sunumda birde sıcak Türkmen ekmeği ile ikram
edilmesi tavsiye edilir.
Keçi etinden yapılan
Ovlak tandırı da yapılar. Bu da aynı şekilde yapılmaktadır. Sadece adı ovlak
tandırlaması olur.
(Derleyen: M. Osman Mahdum)