29 Temmuz 2010 Perşembe


PAKİSTAN'DAKİ GÖÇMEN TÜRKMENLER'İN HAYAT MÜCADELESİ

Pakistan'ın kuzey batısında Haripur kenti yakınlarındaki mülteci kampında 3 binden fazla Afganistan göçmeni Türkmen, zor koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor.
Sovyetler Birliğinin Afganistan'ı işgalinden sonra 25 yıl önce Pakistan'a sığınan Türkmenler, 1950'lerin başında Sovyet yönetiminin baskılarına dayanamayarak, anavatanları Türkmenistan'ı terk edip Afganistan'a gelmişti. 30 yılda iki vatan değiştirmek zorunda kalan Türkmenler şimdi, Pakistan'ın başkenti İslamabad'a 80 kilometre uzaklıkta Haripur mülteci kampında toprak evlerde hayatlarını sürdürüyor.
Kampta toplam 3 binden fazla bireyi olan, 700'e yakın Türkmen ailenin yaşadığı hesaplanıyor. Göçmen Türkmenler başta sağlık ve eğitim olmak üzere altyapı, ulaşım, haberleşme, su ve elektrik sorunlarıyla boğuşmak zorunda kalıyor.
Pakistan hükümeti tarafından maddi katkı sağlanmayan kampta uluslararası örgütler ve yardım kuruluşları yılın bazı dönemlerinde gıda yardımı yapıyor ve kamp sakinlerini sağlık taramasından geçiriyor. Kampa bugüne kadar yapılan en büyük yatırım ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin 10 yıl önce her 30 ev için açtığı bir su kuyusu.
Kampta atık sular sokak aralarına kazılmış kanallarla tahliye ediliyor. Açık olan bu kanalar sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Sağlık ocağının bulunmadığı kampta resmi makamlarca görevlendirilen bir sağlık personeli, haftada bir gün kampa uğruyor.
Kampta bölgesel yönetim tarafından açılmış orta dereceli bir erkek okulu bulunuyor. Bu okulda sınırlı sayıda erkek çocuğu eğitim alabiliyor, kız çocukları için ise hiçbir eğitim imkanı yok. Kampta bulunan 4 okulda 600 kadar çocuğa da dini eğitim veriliyor.
Kamptaki Türkmenlerin ana geçim geçim kaynağı halıcılık. Her evin bahçesine kurulan halı tezgahlarında Türkmen kadınları tarafından dokunan halı ve kilimler evin erkekleri tarafından pazarlanıyor. Kampın diğer geçim kaynağı ise Pakistan dışında çalışan erkekler. Genelde Arap ülkelerinde iş bulan Türkmen erkekleri evlerine gönderdikleri paralarla ailelerin geçimine katkı sağlıyor.
Kampta her aileden en az bir erkek Arap ülkelerinde çalışıyor.
Kampın yöneticisi Abdulhalim Hanif, her türlü olumsuzluğa rağmen Afganistan'a dönmek istemediklerini söyledi. Hanif, Afganistan'ın bugünkü durumunun, Pakistan ile kıyaslandığında çok daha güvensiz ve tehlikeli olduğunu belirtti.
Pakistan hükümetinin Afgan göçmenlere ülkelerine geri dönmeleri için 2012 yılına kadar süre tanıdığını anlatan Hanif, Pakistan hükümeti tarafından kendilerine verilen kimlik kartlarının son iki yıldan beri yenilenmediğini, bu nedenle güvenlik güçleriyle ciddi sorunlar yaşadıklarını ve Pakistan içinde serbestçe dolaşamadıklarını ifade etti.
Hanif, kampta yaşayan binlerce kişinin hala pasaportunun olmadığını, akrabalarını görmek için kaçak olarak Afganistan'a gittiklerini anlattı.
"Afganistan'da güvenli ortam ve iş imkanı sağlanmadan Pakistan hükümetinin bizi buradan göndermesini istemiyoruz" diye konuşan Hanif, mülteciler için en büyük sorununun, resmi makamlarca önlerine çıkarılan engel ve zorluklar olduğunu kaydetti.
Türkmenler arasında bugüne kadar sadece bir kişi üniversite okumayı başarmış. Kayseri Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesinden geçen yıl mezun olan Esadullah Hamda, aynı üniversitede bu yıl yüksek lisansa başlamış.
Afganistan hükümeti tarafından sağlanan bursla eğitimini sürdüren Hamda, doktorasını tamamladıktan sonra Afganistan'a dönmeyi planlıyor.
Hamda'ya göre, kampta en başta gelen sorunlardan biri "eğitime karşı duyarsızlık". Mülteci statüsünde her Türkmen çocuğun Pakistan devlet okullar ında eğitim alma hakkı olduğunu belirten Hamda, Türkmen ailelerin erkek çocuklarını küçük yaşlardan itibaren çalıştırmaya yönlendirildiklerini ifade etti.
Haripur mülteci kampında 20 ayrı yerleşim bölgesinde 150 binden fazla kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Kampta en fazla nüfusa sahip olan Peştunların yanı sıra Özbek, Tacik ve Türkmen mülteciler yaşıyor.
Pakistan'da, resmi rakamlara göre 2,5 milyondan fazla Afganistan göçmeni mülteci bulunuyor, 70 bin kadar Türkmen de mülteci statüsünde yaşıyor.
(AA)

27 Temmuz 2010 Salı


TÜRKİYE, AFGANİSTAN'DAKİ İKİNCİ İL İMAR EKİBİ (PRT)'Nİ TÖRENLE AÇTI
D
ışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Afganistan’daki ikinci İl İmar Ekibi'ni Güney Türkistan’ın Cevizcan ilinde açtı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, özel uçakla Mezar-ı Şerif’e geldikten sonra karayoluyla Cevizcan vilayetinin Şibirgan kentine geçerek, burada ilk olarak Valiliği ziyaret ederek, Vali Alim Sayi ile bir araya geldi.
Valiliği ziyaretinin ardından Cevizcan İl İmar Ekibi tesisinin açılışını yapan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, “dostlar arasında çok güzel bir başlangıç yaptıklarını” belirterek, “Türkiye-Afganistan dostluğu, tarihi derinliğe giden bir dostluk ve ebediyen sürecek” dedi.
Türkiye’nin Afganistan’a katkılarını sıralayan Davutoğlu, “Afganistan’a hizmet etmekle Türkiye’ye hizmet etmek arasında hiçbir fark yok. Afganistan’ın kaderi Türkiye’nin kaderi, Afganistan’ın sıkıntısı Türkiye’nin sıkıntısı, Afganistan’ın mutluluğu Türkiye’nin mutluluğudur” diye konuştu.
Kendi köklerinin Afganistan’ın Horasan bölgesinden geldiğini kaydeden Davutoğlu, kendisini Konyalı hissettiği kadar aynı zamanda Cevizcanlı ve Mevlana’nın doğum yeri olan Belhli hissettiğini söyledi.
Davutoğlu, Türkiye’nin Kuzey Afganistan’da son dönemde 34 okul, 6 klinik, 1 hastane açtığını belirterek, bu katkılarının süreceğini, bundan sonra her yıl Afganistan’ın bu bölgesine gelmeyi planladığını belirtti.
Dışişleri Bakanına ziyareti sırasında Afganistan Sağlık Bakanı Vekili Süreyya Dali eşlik etti. Davutoğlu, tesisin açılışının ardından bölgedeki bir çocuk hastanesinin cerrahi bölümünü de hizmete açtı.
CEVİZCAN İL İMAR EKİBİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun açılışını gerçekleştirdiği Cevizcan İl İmar Ekibi tesisi, Cevizcan ve Sarıpul vilayetlerinde kalkınma ve Afganistan Güvenlik Güçlerinin eğitimi dahil, kapasite gelişiminden sorumlu olacak. Cevizcan İl İmar Ekibi, Türkiye tarafından 2006 yılından bu yana Afganistan’ın bir diğer vilayeti olan Vardak’ta uygulanmakta olan sivil nitelikli, ancak askeri ve polis unsurlarını da bünyesinde barındıran İl İmar Ekibi modelini temel alacak.
Türkiye’nin bu ülkedeki il imar ekiplerinin temel hedefinin, insani yardım, kapasite oluşumu, kalkınma ve yeniden yapılandırma faaliyetlerini desteklemek olduğu kaydedildi.
Afganistan’daki 27′nci İl İmar Ekibini teşkil edecek olan Cevizcan İl İmar Ekibinin kurulması kararının, Afganistan hükümetinin talebi ve rızası temelinde alındığı, Afgan halkına ve Afganistan’a Türkiye’nin katkılarının daha da artırılmasına imkan sağlayacağı belirtiliyor.
Cevizcan İl İmar Ekibinin görev yerleri olarak Güney Türkistan – Kuzey Afganistan’da bulunan Cevizcan ve Sarıpul vilayetleri gösteriliyor.
Türkiye’nin Kasım 2006′da Kabil’in batısındaki Vardak vilayetinde kurduğu Vardak İl İmar Ekibi, kuruluşundan bu yana vilayet genelinde özellikle eğitim, sağlık ve tarım sahalarında projeleri hayata geçirdiği, ayrıca Afgan Ulusal Polisi mensuplarına eğitim verdiği biliniyor.
Vardak İl İmar Ekibinin bugüne kadar yaklaşık 30 milyon dolar tutarında 200 kadar proje geliştirerek, vilayetin dokuz ilçesinin her birinde en az iki projeyi tamamladığı belirtiliyor.
Cevizcan İl İmar Ekibinin başı ve en üst yöneticisi konumunda Dışişleri Bakanlığı tarafından atanan sivil koordinatör bulunurken, ekibinin sivil unsurları bünyesinde Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı temsilcileri, Polis Özel Harekat ekibi ve Polis Eğitim ve Danışman ekibi yer alacak.
(Ajanslar)