26 Temmuz 2011 Salı



TİKA ŞİBİRGAN'IN KASABASI KIZILAYAK'TA POLİKİLİNİK AÇIYOR

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Afganistan'ın küzey vilayetlerinden Şibirgan'a bağlı Kızılayak kasabasında 17 yatak kapesteli polikiliniğin imarının temelini attı.
Kadın doğum hastalıkları ve doğum esnasında çocuk ölümlürinin en yoğun olarak görüldüğü bölgede büyük bir eksiklik kapanmış oluyor. TİKA tarafından yaptırılacak olan polikiliniğin çevre köyler için de çok yarallı olacağı düşünülüyor.
Gelecek bahar ayına yetiştirilmesi düşünülün Polikiniğin, Şibirgan ile söz konusu köyler arasındaki tali yol ve toprak yol olduğu için hastaların çoğu hastalıkları yanısıra yol eziyetinden de kurtulmuş olacaklar. Toz toprağa maruz kaldıkları ve bazen hamile bayanların doğum sancısı ile yola koyulduğunda Şibirgan'daki hastahaneye ulaşamadan yolda doğum yapmaları gibi büyük bir zorluktan kurtaracak olan Polikiliniğin halk için ve bölge için de büyük yarar sağlayacak. Hatta ölüm riski taşıyan hastaların zor şartlarda Şibirgan'a ulaştırılması gibi bir meziyetten de kurtarmış olacak.
Şibirgan'da Afgan Türk Dostluk Hastahanesinin giderleri ve ilaç masrafları dahil tüm giderlerinin sorumluğunu üslenen TİKA, yılda, bir ya da iki defa Türkiye'den gönüllü Türk doktorları toplayarak Afganistan genelinde sağlık taramasından geçiriyor. Aynı zamanda gerekli tıbbi malzemeler ve ilaç yardımında bulunuyor.
Afganistan'da sağlık konusunda büyük organizasyonlar gerçekleştiren TİKA, Afganistan'ın çeşitli yerlerinde yol köprü ve okulların imarı konusunda da büyük desteklere imza atıyor.
(Derleyen Osman Mahdum)