7 Ocak 2012 Cumartesi

SİVAS'TA DİVRİĞİ İLÇESİNDE BULUNAN ULU CAMİ'NİN KAPISINDAKİ ''NAMAZ KILAN İNSAN GÖLGESİ''


Atalarımız Anadolu'ya geldikten sonra, birçok eserleri hayata geçermişler. Özellekle Cami, hamamlar, köprüler, kervan saraylar ve çeşitli türbeler inşa etmişler. Bunlar arasında öyle çarpıcı eserler bırakmışlar ki, dünyanın heryerinden dikkat çekiyor.
Sultanahmet Camisi'nin sırları hala çözülemezken, Muhteşem Süleyman'ın mimari eseri insanları hayran bırakırken, bakın Sivas ilimizde yer alan Divreği Ulu Cami'nin sırrı ve ihtişamına ne demeli.
Ulu Cami’yi inşa eden mimar ve ustalar, burada inanılmaz hesaplamalar yaparak ve büyük çaba göstererek buradaki eseri elde ettiler. ''Namaz kılan insan'' ve diğer siluetler için çok ince hesaplar yapıldı. 2 yıl boyunca güneşin doğuşundan batışına, yıldızların çıkışından kayboluşuna kadar her şey en ince detayına kadar incelendi ve bu mucize eser ortaya çıktı.
Bu eşsiz eser Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) ”Dünya Kültür Mirası Listesinde” yer alıyor.
Buradakği “Namaz Kılan İnsan Silüeti” ve diğer gölgeler tesadüf eseri değil tamamen ince hesaplamaların sonucunda ortaya çıkmıştır.
Kapılarda ilk etapta siluet bakıyor, temaşa ediyor. İkincisinde siluetteki o kişi kitap okuyor, üçüncü durumda namaz kılıyor, dördüncü olayda ise kadına dönüşüyor.