21 Ocak 2023 Cumartesi

 

BOLŞEVİKLERDEN ELDE EDİLEN GANİMET İLE DİRENİŞ

Halife Kızılayak Bolşeviklere karşı yapılan mücadelede, Bolşeviklere ait iki gemiyi Amuderya nehrine batıracaktır. Bu batırdıkları gemilerden elde ettikleri silah ve mühimmat ganimetleri ile Bolşeviklerin kendilerine karşı direnişe geçecektir.

Gemilerden elde edilen mühimmat ile Bolşeviklere karşı direnişe geçilmesi hadisesi her zaman üstü kapatılan bir gerçek hikâyedir.

Bu konuda anlatılan hikayelere birde ek olarak ispat maiyetinde gemi penceresinin fotoğrafını paylaşmak istiyorum. 

Bu parçayı Halife Kızılayak'ın askerleri Afgan topraklarına kadar getirmiş ve ellerinde bir kanıt olarak taşımışlardır.

Konuya gelirse 1919-1941 Lebap vilayetinde Halife Kızılayak önderliğinde, Afganistan'a kadar uzanan büyük bir direnişe geçerler. Çok dağınık vaziyette yaşayan ve hatta bazıları göçebe olarak yaşayan Türkmen halkını, Rus ordusuna karşı direnişe çağırmak, onları bu konuda bilgilendirmek, elbette zor olacaktır.

Ama yine de bunu başaran Halife Kızılayak, özellikle Aşkabat dolaylarında bulunan Göktepe kalesinin Rus birlikleri tarafından alınması sonucu ciddi bir direnişin beklediğinin farkındadır.

Halife Kızılayak, Kızıl Ordu’nun bölgesine gelmemesi için tüm ileri gelenlerini toplayarak savaşa elverişli gençleri silahlandırmaya ve onlara silah ve savaş hakkında olabildiğince bilgi verilmeye çalışılmıştır.

Rusların Orta Asya’yı işgali döneminde bölgede varlığını koruyan ve hâkimiyet davası güden Buhara Emirliği, Türkmenlerin Ruslara karşı verdiği bağımsızlık hareketinde, Türkmenlere destek vermesi bir yana Amu Derya’dan üzerinden gemilerle Rus askerlerine silah taşıyan gemilere göz yummuştur.

Neyse ki Halife Kızılayak Kerki'den Tirmiz'e kadar olan Amu-Derya bölgesini denetleyen ve aynı zamanda bölgede isyancılarla çatışan birlikleri takviye eden  Amu-Derya donanmasına bağlı iki gemiyi batırmayı başarırlar. Amu Derya’da batırdıkları bu gemiden elde ettikleri silah ve mühimmatla iyice güçlenen Halife Kızılayak kuracağı ordusu için de büyük bir lojistik güç sağlamıştı.

Oysa söz konusu filonun görevi, bölgeyi gözetleyecekler düşman güçlerinin hareket etmesine izin vermemek ve ateş açarak düşmanın her türlü manevrasını engellemekti. Aynı zamanda Kerki yahut Tirmiz hisarlarına saldırılması halinde, ateş açarak basmacı direnişçilerin güçlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktı.

Kime niyet, kime kısmet. Halife Kızılayak işgalci Rus ordusunu kendi silahı ile vurmayı başarmıştır.

Bu gemilerden elde ettiği silahlarla güçlenen Halife Kızılayak 1919 Lebap vilayetinde de iki ayrı büyük cephe kurar.

Bunlardan birinci cephesi Alim Han Mahdum başkanlığında, Kemal Serdar, Çoyan Serdar, Rüstem Serdar, Gavdar Serdar, Gurban Ganocak Serdar, Çari Gorruk Serdar, Molla Hudaynazar, Nurcan Memet, Gılıç Mergen ve Aman Serdar’dan oluşuyordu.

Aynı zamanda, Göktepe’de mağlup olan akrabalarına yardım amacıyla Aziz Mahdum ve Yunus Mahdum başkanlığında Karakum Çölün’e askerler göndermiştir.

İkinci cephe ise Pelverd bölgesinde Hacı İşan Baba başkanlığında binlerce askerlerden oluşan cephedir.

(Kay) 1919 Aralık sonu: Basmacılar, direnişçiler, Fergana Vadisi'nde Madamin Şir Muhammed, Nur Muhammed Ergaş ve Hal Hoca'nın, Amu-Derya'da Cüneyd, Balabay, Han Mahsum'un ve Zarafşan Vadisi'nde ise Sultan Bek'in komutası altındaydılar.

Kaynaklar: Basmacılar sayfa: 122 

Üstadın Duası Türkistan Ereni Halife Kızılayak

(Derleyen: Muhammat Osman Mahdum)