17 Mayıs 2013 Cuma

TARİHİ EMİNÖNÜ'NÜN NOSTALJİ BALIKÇILARI

Eminönü ilçesinde bulunan balıkçıların tekne üzerinde sattığı  balıkları tadan biri, İstanbul'u hayal ettiği zaman ilk aklına gelen lezzetli ekmek arası balık olur. 
Arkadaşlarla birlikte ekmek arası balık zevkinin zirvesine varıldığı Tarihi Eminönü ilçesinin kuzeyden Haliç, güneyden Marmara denizi, doğusunda  İstanbul Boğazı, batıda ise Fatih ilçesi bulunuyor.
Adeta bir gelin gibi süslenmiş Eminönü camisi manzarasını yanına alarak çektiğini ziyafetin tadına hiç bir yerde varamassın.
Osmanlı döneminde Deniz Gümrüğü ve Gümrük Eminliği'nin burada bulunması sebebiyle Eminönü adını alan ilçe, Fatih İlçesiyle birlikte cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul'un merkezi ilçesi olmuştur.
Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde cazibesinden hiçbir şey kaybetmeyen ilçe, sınırları içinde çok önemli tarihi ve turistik eser barındırır.


Sadece ülkemizde değil dünyada da eşine az rastlanan bu eserlerden bazıları şunlardır:
Sultanahmet ve Beyazıt Meydanları, Dikilitaş, Burmalı ve Örmeli Sütun, Çemberlitaş, Aya İrini Kilisesi, Yerebatan Sarayı, Topkapı Sarayı, Süleymaniye, Sultanahmet, Ayasofya, Küçük Ayasofya, Beyazıt, Şehzade, Yeni (Valide), Nuruosmaniye, Laleli Camii gibi camiler, Mısır Çarşısı, Kapalıçarşı, Gülhane Parkı, İstanbul Üniversitesi...







Hiç yorum yok: