4 Temmuz 2010 Pazar

YAZAR VE SPİKER ABDURAHMAN SOHBET
Abdurahman Sohbet 1953 yılında Güney Türkistan'ın Faryap vilayetine bağlı Anthoy İlçesi Altıbölek kasabasında dünyaya geldi.
Sohbet, bölgede aydın ve aynı zamanda kanaat önderi Sobet İşan'ın torunu.
İlk ve Orta Okulu Karamkol İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Sohbet, lise yıllarını çok başarılı ve parlak bir şekilde geçirdiği için Türkmen ileri gelenlerinin dikkatini çeker.
1971 yılında Kral Zahirşah döneminde Afgan Türklerinin lideri Abdulkerim Mahdum'un önderliğinde Özbek ve Türkmen milletvekillerinin girişimi ile Afganistan Radyo Televizyonunda açılan Özbek ve Türkmen dili radyo prgramında spiker ve aynı zamanda yazı ilerinde çalışır. Sohbet, aynı zamanda Türk dilinde tercümanlık da yapar.
Radyoda Özbek ve Türkmen dili programı kordinatörlüğü'nüde 3 yıl çalışan Sohbet, Muhammet Davut Han'ın iktidara gelmesiyle radyo kapatılır.
1979 yılında Davut Han'ın devrilmesi ile yeniden yayına başlayan Afgan radyosunda yine aynı görevi devam eder.
1980 yılında Afganistan Türkmenleri için önemli bir sayfa olarak bilinen ilk defa ''Göreş'' isminde dergi yayımlanacaktır. Bu Afganistan'da yaşayan diğer Türkler içinde tarihi bir gün olmuştur. Derginin Genel Müdürlüğüne Muhammet Sıddık Emin, yardımcılığına da Abdurahman Sohbet getirilmiştir.
Güreş Dergisi başkent Kabil'den Şibirgan'a taşınması ile yeniden Afgan Radyosuna geçen Sohbet, Türkmen programını yürütür. Daha sonra radyoda uluslararası diller bölümünde Müdürlük yapar.
Mutlu bir evlilik yaşayan Abdurahman Sohbet'in iki kızı ve iki oğlu olmak üzere dört çocuğu bulunmaktadır.

Hiç yorum yok: