19 Nisan 2011 Salı



ŞİBİRGAN'DA TÜRKMEN DUTARI KURSU AÇILDI

Afganistan Kuzeyi Şibirgan kentinde ilk defa ''Türkmen Dutarı Kursu'' açıldı.
Mahdumkulu Fraği Encümeni Ferhengi Türkhayı Afganistan tarafından açılan kursa çok sayıda Türkmen öğrenci katıldı.
Güney Türkistan Badğiyz vilayeti doğumlu üstat Anna Bağşi tarafından eğitimi büyük bir titizlikle sürdürülen kursta Türkmen eserlerinin çeşitli bölümleri öğretiliyor.
Her yörenin kendisine has müzik eserlerinin bulunduğunu ifade eden Anna Bağşi, Afganistan'da Türkmen kesimleri eserlerini pek yaygın tutumamaktan dolayı sıkıntı yaşandığını belirtti.
Özellikle Güney Türkistan'da Türkmenler arasında büyük saygınlığı olan ve çeşitli eserler bırakan Ahmet Bağşi, Seyit Övez Bağşi ve Server Bağşi gibi belli başlı şahısların da talebe yetiştirme konusunda sıkıntı yaşadığını ifade ederek, ''Bu üstatlarımızda çeşitli nedenlerden dolayı öğrenci yetiştirememesi Türkmenleri sanatçı ve dutar ustası yetiştirilmesi konusunda büyük bir kayba itmiştir'' dedi.
Afganistan Türkmenleri, Anna Bağşı'nın açmış olduğu nadide kursta nice başarılı öğrencilerin yetişeceği ümit ediyorlar.
Başarılı çalışmalarından dolayı Anna Bağşi'yi Türkiye'de yaşayan Türkmen ildeşleri de kutladı.
Afganistan'da Bağlama tarzı yöresel olarak çalınan müzikler, Badağşi, Harabati, Lugeri, Katağani, Hazaraği, Uzbeki, Türkmeni, Dastani, Maşrıki, Gazni, Herati, Karsaki Penşiri, Nusurtani ve güney bölgesinde de Peştuvi olarak bilinmektedir.

Aşağıda Meşhur Ahmet Bağşi'nın dutar çalışıve görüntüsü ile yine adını bilmediğimiz bir Türkmen sanatçısının Ney çalmasını dinleyeceksiniz.



Hiç yorum yok: