28 Nisan 2012 Cumartesi


AMANULLAH DALİY

Afganistan’da yeni nesil Türkmen şarkıcısı Amanullah Daliy
Amanullah Daliy, Afganistan’ın kuzeyinde Anthoy vilayeti Gorgan ilçesinde dünyaya geldi. Çakırlar boyundan olan Amanullah Daliy 36 yaşında.
Rus Afgan savaşı nedeniyle tahsil alamayan Amanullah Daliy, genç yaşta olmasına rağmen, Türkmen halkı için nasıl bir hizmet edebilirim aşkıyla büyüdü. Kendisini müziğe vererek, mahalle ve kasabalarda tüm düğün ve toplantılarda şarkı söylemeye başlayan Amanullah, herhangi bir kimseden ders almadı. İstediği tarzda yetiştirecek her hangi bir üstat olmadığı için tamamen kendi imkânlarıyla yetişti.
Tamamen kendi bestesi veya diğer esinlendiği Türk, Türkmen, Hint ve Türkmenistan müziklerini uyarlayarak şarkılar üretti. Bestelediği müzikler, genç nesiller için ve yeni yetişen nesillerin hoşlanacağı hareketli müziklerden oluşuyor.
Afgan Türkmenleri arasında ilk pop müziğini yaratan Amanullah Daliy, on yıla yakın eski tarz müzikler seslendirdi. Daha sonra, son altı yedi yıldır pop müziklerle, halkın yaşantısını konu alan müzikler seslendirmeye çalışıyor.
Afgan Türkmenleri ilk etapta seslendirdiği müzikleri hoş karşılamasalar da, halk düğünlerde yaptığı müziklerden hoşlanmaya başladılar. Kendisinin anlattığına göre, düğünlerde ilk defa pop müzik seslendirdiği sıralar da eh ‘’Deli oğlan’’ işte diyerek başlandığını, daha sonra lakabım da ‘’Daliy’’ oldu kaldı diyor.
(Hazırlayan Osman Mahdum)

Hiç yorum yok: