28 Ağustos 2013 Çarşamba


HACİ NURGELDİ BABA (NURMELEN BABA)

Halife Kızılayak'ın Nurgeldi isminde bir şöförü vardı
Şibirgan'ın Akça ilçesinde yaşayan Nurguldi ağa, şöförlüğü ve motor konusunda tecrübeli biri olduğu için uzun bir zaman Halife Kızılayak'ın şöförlüğünü yapar.
Nurgeldi, çok deli dolu bir insan olduğu için halk arasında deli anlamına gelen ''Nur Melen'' diyerek hitap edilirdi.
Nurgeldi baba, bir gün Şibirgan'da düzenlenen büyük bir toplantıya katılar. Toplantıda savcı ve valinin konuşmasına şahit olur. Konuşmalarda Halife Kızılayak'a yönelik ufak bir saygısızlık sezer. Bu sözlere tahammül edemeyen Nurgeldi Ağa, vali, savcı dinlemez her ikisine de dalar. Bu arada vali ve savcıların koruması ve ektafdaki halk tarafından iyice hırpalanan Nurgeldi Ağa, Kızılayak kasabasına döner.
Üst başı yırtık pırtık, başı kanlar içinde bitap haldeydi. Nurgelde Ağanın bu halini gören Halife Kızılayak
-''Ne oldu oğlum'' diye sorar.
Olayı anlatınca
-''Ya heyy, keşke böyle şeyler yapmasaydın'' der.
Nurgeldi Ağa Halife Kızılayak'ın küçük oğlu Seracettin Mahdum ile biraz anlaşamaz. Arasında münakaşa olur ve tartışırlar. Seracettin Mahdum'da babasına şikayet eder ve işten ayrılmasını ister.
Halife Kızılayak, Nurgeldi Ağayı yanına çağırır ve vazifesinin tamamladığını söyler ve
-''Şimdi seni razı edebilmem için ne istersin'' diye sorar.
Nurgeldi Ağa, ağlamaklı bir şekilde:
-''Hiç bitmeyenden isterim'' der.
Halife Kızılayak, coşarak ona dua eder. Ogün bugündür Nurgeldi Baba ticaretle uğraşır. Çok zengin olan Nurgeldi Baba'nın çocukları da aynı mesleği yürütür.
Bir müddet Türkiye'de yaşayan Nurgeldi Baba, ölümünün yaklaştığını anlar ve kendisinin Cennet-ül Bakiye'de gömülüceğini söyler dururdu. Aynen öyle de oldu.
Nurgeldi Ağa'nın çocukları Türkiye ve Türkmenistan'da yaşıyor. Tüm sülalesi ticaretle uğraştığı için zengin bir hayat sürmektedirler.
(Derleyen: Osman Mahdum)

Hiç yorum yok: