20 Mart 2017 Pazartesi

NEVRUZ BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
Türkmenler, yeni yılın ilk gününe Novruz adını verirler. Novruz’dan beş altı gün önce, her Türkmen ailesi temizlik yapmaya başlar. 
Novruz için Türkmen çöreği, Türkmen petiri, külce, yağlı börek, yağli çörek, boğursak, Türkmen palvyi hazırlanır. Ne kadar çok yiyecek hazırlanırsa, yeni yılın o denli iyi geçeceğine inanılır.

GIZLAYAK OBASININ OTAĞI


Türkmen çadırı kurarak Orta Asya'nın göbeğinde Nevruz etkinliği kutlayan Kızılayan Obası'nın Gayyı çadırına hoşgeldiniz.

Gelelim konumuza, Semeni, Novruz’un özel yiyeceğidir. Birkaç aile birleşip büyük bir kazanda buğday özüne, un, su ve şeker ekleyerek hazırlarlar. Bir gün önceden pişirilmeye başlanan semeni, 21 Mart sabahı etkinliğe iştirak eden tüm katılımcılara ikram edilir. 


Yada evlerde günün ilk dakikalarında ikram edilir. 
Bir de Nevruzdan bir gün öncesinden kaynar suya yatırılmış kuru meyve ve hoşafı yapılır ve Sabah il yenen gıra buüzüm ve kaysı hoşafı olur. Hatta tüm kaplan su ile doldurularak konur ki yılın ilk günü tüm kaplar dolu olması bereketli olması dikket edilir. Bu gelen de yılın ilk gününde taze meyve yenerek başlanması o yılın bereketinin artacağına ve bolluk ve bereketli bir yıl olarak geçirileceğine inanılır. 
Nevruz Bayramı Türk cumhuriyetleri, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan'da bir günlük resmi tatil olarak kutlanırken, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bayram ektinlikleri ile kutlanmaktadır. 

(Derleyen: H.M. Osman Mahdum)

Hiç yorum yok: