17 Eylül 2017 Pazar

ATLI OKÇULUK SPORU 


Biz Türkmenlerde "Ertir turduğunda önce atanı, atandan son atını gör" derler. Hayatımız boyunca atla haşır neşir olan biz Türkler atı ilk evcilleştiren millet olarak tarihe geçmişiz.

Ata binen Türk çok büyük bir hareket kabiliyeti ve hareketliliği ile her daim dikkat çeker.
Atalarımızın at sırtında günlerce kaldığını, sürekli atı ile cenklere katıldığı ve atı ile düşüp kalktığını düşündüğün zaman bizim için atın ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz.

Orta Asya'da biz Türklerin hiç kopamadığımız "Ovlak" oyunu ve "Altın gabak" oyunu vardır. Ovlak oyunu için her Türkmen ahalisinin evinde mutlaka bir at yetiştirilir. Hatta zengin olanlar 6-7 at dahi yetiştirirler.
 
Altın Gabak oyununda ise at sırtında ok atılarak uzun bir direk üzerine iplerle asılı olan gabakları vurulur. Her gabak vurulduğunda ödülü altın olurdu. Bu gelenek düğünlerde filan da yaşatılırdı.
Son dönemlerde bu gelenek kalktı.
Görüyorum ki Atlı Okçuluk sporu yarışında ortaya dikilen direk üzerindeki tabağın etrafındaki çanları oklarla vurulması aynı bizim "Altın Gabak" oyunumuzun bire bir örneğidir.

Türklere ait bir kültür mirası olan atlı okçuluk, İskit, Avar, Hun gibi Öntürk kavimleri ile başlayıp, Osmanlı döneminde en nitelikli haline ulaşmış bir kültürdür. Son iki asırda kesintiye uğramış olan bu spor, dünyada ve Türkiye’de 21. yüzyıl başlarından itibaren tekrar gelişmeye başlamıştır.

Bu organizasyonu yapan tüm çalışanlara teşekkür eder, Atalarımızın yaşattığı bu güzelim kültürü çağımıza taşıyarak yeni nesillerimize aktaran tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun. Cenabı Allah bahtınızı açık yolunuzu ak eylesin.

(H.M.Osman Mahdum)

Hiç yorum yok: