17 Haziran 2021 Perşembe

 

KUZU TANDIR




MALZEMELER 


Kuzu tandırın hazırlanması için gereken malzemeler; 

a- Taze kesilmiş bir adet bütünlüğüne kuzu eti. 

b- 2-3 kilogram soğan

c- 2-3 top sarımsak

d- Yarım kilo havuç. 

e- Soğan

f- Karabiber

g- Taze kekik

h- Çam yaprağı

t- Tuz.


KUZU TANDIRI TARİFİ


 Kuzu tandırının yapılması için tarifi; Taze kesilmiş kuzu etimizi dört eşit parçaya ayıracağız.  Tam etli kısmı büyük büyük dilerek içine sıvı girecek şekilde keseceğiz. Etimizin üzerine ince doğradığımız taze kekik ve cam yaprakları ve baharatları iyice karıştırarak etin etrafına iyice süreceğiz.  Karışımı iyice ete sürdükten sonra karabiber ve tuz da ilave ederek etimizi bir süre beklemeye alacağız.    

Ayrı bir kazanın içine domates soğan ve patatesi doğrayarak içine atacağız.

Türkmen ekmeğinin pişirildiği tandırın içine bolca odun koyarak iyice yakacağız. Ateşin harareti biraz düştükten sonra karışımı hazırlanan kazanı ateşin üzerine yerleştireceğiz.

Daha sonra tandırın ağzına kalın bir demir ile önceden hazırladığımız eti asacağız. Etin suyu alttaki domates soğan havuç ve patatesten oluşan karışımın üzerine gelecek şekilde etimizi asacağız.   

Etimizi astıktan sonra, tandırın üzeri de güzelce kapatılacak. Hiçbir yerinden buhar dahi çıkmayacak şekilde temiz bir çamur ile kapatılacak. 

Yaklaşık 75-90 dakika kapalı tutulan tandırımızın eti de nar gibi kızarır ve pişecektir. Etimizi almak için üzerini kapattığımız tandırın kapağını itina ile alacağız. Etimizi dağıtmadan bir tabağa alacağız. Etin suyu ve yağının biriktiği soğan havuç domates karışımının üzerine akan et suyu da çorba kıvamında olacaktır.

Çorba kıvamındaki et suyumuzu da alarak servis edeceğimiz tabaklara etlerle birlikte sunum yapabiliriz.

Ayrıca ete bir başka tabaklarda da verebiliriz. Sunumda birde sıcak Türkmen ekmeği ile ikram edilmesi tavsiye edilir. 

Keçi etinden yapılan Ovlak tandırı da yapılar. Bu da aynı şekilde yapılmaktadır. Sadece adı ovlak tandırlaması olur.


(Derleyen: M. Osman Mahdum)



Hiç yorum yok: