22 Eylül 2009 Salı

-AFGANİSTAN'DA HAYVANCILIK VE KARAKUL
KOYUNLARI YOK OLMA NOKTASINDA
1978 yılında Sovyetler Birliği destekli bazı grupların Afgan hükümetine karşı başlattığı savaşın ardından yaklaşık 30 yıldan fazla süredir kan ve barut kokusunun hakim olduğu ülkenin gelir kaynakları tek tek yok olmaya başladı.Karakul cinsi koyunların üretimindeki düşüş nedeniyle ülkedeki yün ve deri ticareti durma noktasına gelirken dünyaca ünlü Afgan halı ve postları da yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldı.



Koyun sayısının 30 yıl önce 4 milyondan fazla olduğu, bugün bu sayının 250 bine kadar düştüğü belirtiliyor. Afganistan'daki deri krizi nedeniyle başta devlet başkanı Hamid Karzai'nin kullandığı şapkaların üretiminde düşüş yaşanırken krizin Avrupa'daki kürk üreticileri de etkilediği kaydediliyor. Deri üretimindeki düşüş nedeniyle kuzu derisinin 75 doların üzerine çıktığını belirten yetkililer, bir şapkanın bir kuzu derisinden, bir kürkün ise 20 kuzu derisinden üretildiğini bildiriyor.
Astraganların Avrupa ülkelerindeki satış fiyatlarının deri üretimindeki düşüş nedeniyle arttığı, Karakul cinsi koyunlarının yünlerinden elde edilen ipliklerle dokunan ünlü Afgan halılarının metrekare fiyatının da 150 dolara yükseldiği kaydediliyor.





-KARAKUL KOYUNUNU TÜRKİYE'YE
İLK OLARAK ATATÜRK GETİRTTİ-

Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan, Pakistan ve İran'da da yetiştirilen karakul koyunları, Türkiye'ye ilk olarak 1929 yılında Atatürk'ün talimatıyla Sovyetler Birliği'nden getirildi.
İsmini Özbekistan'daki ''Karakul'' bölgesinden alan koyunlar, bazı bölgelerde karagül olarak da biliniyor. Karakul ırkı, Türkiye'de koruma altındaki ırklar arasında bulunuyor.
AA

Hiç yorum yok: