22 Eylül 2009 Salı


-ÇADIR SINIFTAN MODERN SINIFA

Afganistan'ın Şıvırgan kentinin Kızılayak kasabasında Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığınca (TİKA) yaptırılan Kızılayak Lisesi törenle açıldı.Törende konuşan, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin Danışmanı ve Şıvırgan Valisi Muhammet Haşim Zari, dost ve kardeş ülke Türkiye'ye, Afganistan'daki bu ve benzeri girişimleri için minnet duyduğunu, bu okullarda binlerce bilim adamının yetişeceğini söyledi.



Afganistan'da özellikle eğitime önem vermek zorunda olduklarını belirten Zari, ülkenin birçok yerinin harap durumda olduğunu ifade ederek, "Bizim ülkemiz için ilk yapacağımız, okul, yol ve su sorunlarımızı halletmek. Bu konuda dost ve kardeş ülke Türkiye'nin çok büyük katkısını görüyoruz. Eğitim ile cahilliğe karşı galip gelirsek, geleceğimiz de daima parlak olacaktır. Sıkıntımız oldukça çok. 30 yıldır ülkemizde istikrar sağlanmış değil, bunun temeli cahilliğe dayanıyor. Savaş devam ediyor, ölenlerin hepsi bizim evlatlarımız. Halk artık huzur ve istikrar istiyor'' dedi.




-TÜRKİYE'NİN MEZAR-I ŞERİF BAŞKONSOLOSU ARMAN-

Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Özgür Arman da Şıvırgan'da Türkiye Cumhuriyeti tarafından yaptırılan lisenin açılışını gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye olarak Afganistan'ın yeniden imarı ve gelişmesi için mümkün olduğunca her türlü destek ve katkıyı sağlamaya devam edeceklerini söyledi.



Afganistan genelinde 30'a yakın okulun yapılıp teslim edildiğini ifade eden Arman, Afganistan'da iki konu üzerinde çok hassas şekilde durduklarını, bunlardan birinin eğitim, diğerinin sağlık olduğunu vurguladı.Kabil'de, Vardak'ta birçok projenin hayata geçirildiğine işaret eden Arman, maliyeti 170 bin dolar olan ve TİKA tarafından yaptırılan Kızılayak Lisesinin Afgan halkına hayırlı uğurlu olmasını diledi.''Eğitim demek insana yapılan yatırım demektir'' diye konuşan Arman, TİKA'nın öncülüğünde Afganistan'da gerçekleştirilecek projelerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.


-AFGANİSTAN TÜRKLERİ'NİN LİDERİ MAHDUM-

Afganistan Türkmenlerinin lideri Abdulkerim Mahdum da Türkiye ile Afganistan arasındaki ilişkilerin çok eski tarihlere dayandığını,Türkiye'nin her konuda kendilerini himaye ettiğini söyledi.Ülkesinde cehalet konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarına işaret eden Mahdum, Türkiye'nin böyle bir durumda el uzatmasından ve Kızılayak kasabasında TİKA tarafından bir lisenin yaptırılarak teslim edilmesinden çok memnun olduklarını kaydetti.Cevizcan Milletvekili Bazmuhammet Cevizcani ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile Afgan Kralı Amanullah Han arasında başlayan dostlık ve işbirliğinin ebedi olmasını temenni etti.Cevizcani, ''Kızılayak kasabası mertlikle, cihatla, vatan sevgisiyle anılmaktadır. Kızılayak denince şehit Abdulmenna Mahdum, Aşur Pehlivan ve Resul Pehlivan akla gelir, onları da bu vesileyle minnetle anıyorum'' dedi.



Açılış programın kordinesini Dr. Mehmet Sadık Mahdum'un yaptığı törende okulun öğrencisi olan Nesime Muhammedi de öğrenciler adına konuşma yaptı. Muhammedi, Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ederek şunları söyledi:
''Okuduğum okulda, kış günlerinde, çadır altında okumak zorunda kaldık. Yine biz tüm bu zorluklara rağmen okulumuzu terk etmedik. Arkadaşlarımdan rica ediyorum, okulumuzun değerini çok iyi bilelim, onu çok iyi koruyalım. Ümit ediyorum ki bu okuldan nice öğretmenler, doktorlar, mühendisler ve mimarlar çıkacar. Türkiye bizi bundan 70-80 yıl önce de himaye etti. Buradan götürdüğü öğrencileri yetiştirerek doktor, asker ve mühendis olarak bu topraklara gönderdi. Bu konuda Türkiye'ye minnet olacağız.''Konuşmaların ardından Şıvırgan Valisi Zari, Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Arman ve TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Yusuf Akça'ya, okulun açılışına katkılardan dolayı teşekkür belgesi verdi.Açılışa Türkmenistan'ın Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Bazarbay Kabayev de katıldı.170 bin dolara mal olan okulun 8 sınıfında 700 öğrenci eğitim görecek. Kızılayak Lisesinde 7'si kadın olmak üzere 19 öğretmen görev yapıyor.



Hiç yorum yok: