2 Ağustos 2011 Salı

TARİHİ NAMAZGAH

Türkiye'nin en güzel turizm kenti olan Gelibolu ilçesindeki açık hava camisi (Namazgah) muhteşem görüntüsüyle herkesi büyülüyor.
1407 yılında İskender Bey tarafından sefere çıkan denizci askerleri Azepler için yaptırılan Namazgah'ta Ramazan aylarında akşam namazı ve Teravih namazı kılınırdı.
Yaz aylarında büyük bir huşi ile teravih namazının kılındığı Namazgah adeta eski günlerini arar gibi duruyor.
Görkemi ve duruşu ile adete gelini andıran, taze bir gelen gibi bekleyen namazgahı görüp de etkilenmemek ve onun bu duruşundan ve ihtişamından feyiz almamak ve atalarımızın inançları için neleri yaptığını görmemek mümkün mü?
1407 yılında yapılan Azepler Namazgahı, Osmanlı mimarisinde namazgâhların en görkemlilerinden biridir. 12.50x10.00 m. ölçüsünde olan Gelibolu Namazgahının avlusu duvarla çevrili. İki minberi bulunnan ve bu minberlerden birinin üzeri külahlı, diğeri açık olan Namazgahın minberlerin ortasında yer alan mermer mihrap stalaktitlidir ve iki yanında da birer dikdörtgen çerçeveli penceresi bulunmaktadır.
Ayrıca mihrabın iki yanında duvara bitişik birer sütun bulunan Namazgâhın dikdörtgen söveli giriş kapısı üzerinde üçgen şeklindeki kitabesinde bu kapının Ladikli Süleyman Oğlu Aşık tarafından yaptırıldığı yazılıdır.
Kitabenin çevresi rûmi ve palmetlerle süslenen Namazgahı, Gelibolu Turizm Derneği ve Gelibolu Müftülüğünce temelden onarılarak bugünkü durumuna getirilmiştir.
Namazgahın batı tarafından Bayraklı Baba türbesi ve dört yüz metre sağ tarafından da evliyaların izdivaya çekildiği Çile Hane bulunyor. Buraya Vatandaşların yoğun ilgisi olduğu için muhafaza eden şahıslar görev alıyor.


(Derleyen Osman Mahdum)

Hiç yorum yok: