20 Temmuz 2017 Perşembe

TÜRKİYE'DEKİ TÜRKMEN PEHLİVANLARIN YAKA GÜREŞİ


Türkiye'ye 1982 yılında Kenan Evren Paşa tarafından Abdulkerim Mahdum bey vasıtasıyla getirilen ve Tokat, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Van ve Kayseri'ye yerleştirilen Türk asıllı Afgan göçmenlerin milli sporlarından "Yaka Güreşi" sporu İstanbul'da bulunan gençler tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

Türkmen asıllı Hezret Pehlivan ve kardeşi Server Pehlivan tarafından her hafta İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde Pazar günü Kazlıçeşme sahilinde organize edilen Yaka Güreşi etkinliğine herkesim katılabiliyor.

Er meydanı Yaka Güreşi etkinliğine Türkmen yiğitleri yanı sıra İstanbul'da yaşayan tüm Afgan göçmen çocukları da katılıyor. Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan gelen öğrencilerinde rağbet gösterdiği Yaka Güreşi etkinliği çok çekişmeli ve renkli geçmekte.

Bir sürü çalışan gençlerin adrenalinini attığı ve kötü alışkanlıklardan uzaklaşmasına imkan tanındığı etkinlik hiç bir resmi organize olmamasına rağmen, her hafta Pazar günü öğleden sonra İlkindi ile Akşam namazı aralığında yapılıyor.

Organizeye Türkmen, Özbek, Kazak, Kırgız ve Doğu Türkistanlı aksakkallar da seyirci olarak geliyorlar.

Çok renkli ve adeta bir panayır havasında geçen Yaka güreşi organizasyonun yanı sıra, piknik ve çeşitli alışverişler ve aynı zamanda arkadaşların hasret giderdiği bir buluşma yeri olarak görülüyor.




(Derleyen: H. M. Osman Mahdum)
   

Hiç yorum yok: